Hoe krijg ik een bepaald formaat fotoafdruk? - Lightroom

We drukken je foto altijd naar verhouding zo groot mogelijk af op het gekozen formaat. Bij de meeste foto's staat de korte zijde vast en wordt de lange zijde verhoudingsgewijs vergroot, behalve bij panoramafoto's waarbij dit juist andersom is en de lange zijde vaststaat. Een van de zijden is dus altijd 'standaard'. Maar wat als je geen standaardformaat wilt, maar bijvoorbeeld een afdruk van 30x40?

Een eventuele eerste stap is het alvast bijsnijden van de foto. Dit is echter niet noodzakelijk: later in het proces moet je nogmaals het formaat van de foto aangeven. Mocht je het wel vast willen doen, doe je dit via Gereedschappen → Uitsnijden (Sneltoets R).

Vervolgens open je het printmenu via Bestand → Printer (Sneltoets Ctrl+P). Rechts verschijnt een uitvouwbaar menu met meerdere mogelijkheden. Onderaan staat Afdruktaak. Dit menu vouw je open en bovenaan staat Afdrukken naar: Printer. Dit verander je in Afdrukken naar: JPEG-bestand. Je vinkt Aangepaste bestandsafmetingen aan en vult hier de afmetingen in van je uiteindelijke bestand.
Voorbeeld: je wilt een foto van 30x40. Deze bestel je op het formaat 30x30-30x45. Hier kun je zien dat het minimale papierformaat hiervan 30,5x30,5 is. Dat is ook de minimale bestandsafmeting die je aan moet houden. In dit geval kies je voor een aangepaste bestandsafmeting van 30,5x40 waarbij je uiteindelijk een foto wilt van 30x40 met een witrand van 0,5 cm.

Onder Lay-out geef je aan waar je de witrand wilt krijgen en hoe groot de foto uiteindelijk moet worden. Bij marges kies je hoeveel witruimte je aan welke kant wilt hebben. Bij een foto van 30x40 heb je een witrand van 0,5cm die je bijvoorbeeld aan de bovenkant plaatst. Bij celgrootte vul je in dat de foto 30x40 wordt.
- Als de foto al is bijgesneden hoef je hier niks meer mee te doen.
- Als de foto nog niet is bijgesneden kun je nu de foto verslepen om de uitsnede te bepalen.

De foto sla je uiteindelijk door op Afdr. naar. bstnd... te klikken.

Meerdere foto's tegelijk aanpassen
Erg handig in Lightroom is dat je sjablonen kunt maken waarmee je de bewerking gemakkelijk op alle geïmporteerde foto's toe kunt passen. Hiervoor druk je op het plusje en maak je een sjabloon. Wanneer je een foto selecteert en op een sjabloon klikt, wordt dit automatisch toegepast op de foto. Je hoeft enkel nog te controleren of de uitsnede van alle foto's klopt en kunt dan in een keer alle foto's opslaan door deze te selecteren en te klikken op Afdr. naar bstnd...