Hoe krijg ik een bepaald formaat fotoafdruk? - Photoshop

Onze software vergroot uw lange zijde altijd verhoudingsgewijs naar de korte zijde van de afdruk. En bij een panorama naar de lange zijde. Een van uw zijden is dus altijd 'standaard'. Maar wat als u een compleet ander formaat wilt, bijvoorbeeld een drukwerkmaat zoals A4?

Hieronder kunt u stapsgewijs lezen hoe u een aangepast formaat kunt krijgen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van deze voorbeeldfoto. 

Snij foto uit in gewenste verhouding

 • Selecteer het Uitsnijden-gereedschap (Sneltoets C), kies bovenin “Verhouding” en stel vervolgens de gewenste verhouding van de foto in en snij de foto uit
  (Bijvoorbeeld 29,7x21, zet er geen cm of mm achter!)

 Wijzig de afbeeldingsgrootte

 • Ga naar Afbeelding → Afbeeldingsgrootte (Sneltoets Alt+Ctrl+I) en stel het gewenste formaat in. Klik daarna op “OK”
  (Dit zal hetzelfde zijn als de verhouding die u eerder heeft ingesteld, oftewel 29,7x21 cm in ons voorbeeld. LET OP: Vink “Nieuwe pixels berekenen” niet aan. Als u dit niet aanvinkt dan gaat de resolutie automatisch mee, anders kan het zijn dat de resolutie verlaagd wordt of juist dat deze kunstmatig verhoogd wordt)

 Bepaal het formaat waarbinnen de foto past

 • Wij drukken uw foto zo groot mogelijk af op het maximale formaat. U kunt de maximale formaten per product omschrijving hier vinden. 
 • Één zijde staat altijd vast; dit is de breedte van de rol papier waarop de foto belicht wordt. Bij alle formaten is dit de korte zijde van de foto behalve bij het 10x15 t/m 11x15 formaat, daar is het de lange zijde.
 • De zijde die vast staat wordt NIET gesneden. De andere zijde wordt wel gesneden op het punt waar de foto ophoudt, als kleinste op het minimale formaat (vierkant) en maximaal op het formaat dat bij de eerder gegeven link is aangegeven. Maar dus ook alle formaten daartussenin.
 • (Bijvoorbeeld, wij willen een foto van 21x29,7 cm (korte zijde eerst noemen), dit formaat past net niet op 20x20 t/m 20x30, de korte zijde is daar namelijk 20,3 cm en dus moeten we naar 30x30 t/m 30x45. Het minimale formaat daarbij is 30,5x30,5 cm. Aangezien onze foto daar niet buiten valt moet het canvas dus 30,5x30,5 cm worden.
 • Stel dat de foto 21x40 cm was geweest, dan hadden we het canvas 30,5x40 cm gemaakt en was deze ook zo gesneden geweest.
 • Stel dat de foto 21x50 cm was geweest, dan had deze niet op dit formaat gepast en zal de foto geplaatst moeten worden in een groter formaat. In dit geval 40x40 t/m 40x60. Het canvas had dan de volgende grootte gekregen: 40,6x50 cm en wordt dan ook op dat formaat gesneden.

 Wijzig de canvasgrootte

 • De canvasgrootte heeft u dus bepaald aan de hand van de minimale en maximale formaten op deze pagina
 • Ga naar Afbeelding → Canvasgrootte (Sneltoets Alt+Ctrl+C) en stel daar de canvasgrootte in. Zorg ervoor dat “Relative” NIET staat aangevinkt en de canvasuitbreiding kunt u het beste op “Wit” zetten tenzij u een andere kleur als extra ruimte om uw foto wilt hebben.
  (Bij een 21x29,7 cm foto maakt u het canvas dus 30,5x30,5 cm)

  Resultaat