Hoe kalibreer ik mijn monitor?

Om contrast, helderheid en kleur goed te kunnen beoordelen moet u als fotograaf regelmatig uw beeldscherm kalibreren.

Er zijn een aantal handmatige manieren om uw monitor te ijken. De enige echt betrouwbare methode is met behulp van een speciale meetcel. Deze maakt samen met speciale software een kleurprofiel van uw monitor. Voorbeelden hiervan zijn:

Het NIDF heeft een standaard opgesteld voor digitale fotografie. Dit heeft onder andere betrekking op uw camera-instellingen, het maken van profielen en het kalibreren van uw werkomstandigheden. De NIDF-norm is te downloaden van hun website.

Uw digitale beelden beoordelen

Voor het beoordelen van uw digitale beelden zijn drie zaken van belang:

  • De werkomgeving
  • Monitorkalibratie
  • Instellingen van de software voor de kleurweergave.

De werkomgeving

Waarschijnlijk heeft u wel eens gehoord van monitorkalibratie. Maar wist u dat ook de werkruimte invloed heeft op hoe u beelden op uw monitor ervaart? Zo zijn voor een nauwkeurige beoordeling alleen neutrale kleuren (bij voorkeur grijs) in de werkruimte toegestaan. Normlicht geldt als de enige goede verlichting. Zonder aan deze voorwaarden te voldoen is het praktisch onmogelijk om een 100% betrouwbare weergave te creëren. Het NIDF heeft voor fotografen een uitgebreide norm voor de inrichting van de werkplek opgesteld. Deze is te downloaden van onderstaande website.

» NIDF-norm downloaden

Monitorkalibratie

Om contrast, helderheid en kleur van uw beelden goed te kunnen beoordelen moet u als fotograaf regelmatig uw beeldscherm kalibreren. Er zijn een aantal handmatige manieren om uw monitor te ijken. De enige echt betrouwbare methode is met behulp van een speciale meetcel. Deze maakt samen met speciale software een kleurprofiel van uw monitor. Voorbeelden hiervan zijn:

  • xRite Eye-One Display2 / Eye One Photo
  • Pantone / Colorvision Monitor Spyder3

Andere manieren om uw beeldscherm te verbeteren

De enige goede manier om uw beelden te beoordelen, is met behulp van een meetcel. Hieronder beschreven methoden zijn minder nauwkeurig, maar kunnen wel voor aanzienlijke verbeteringen zorgen.

  • Met een testbestand

Een andere goedkope (maar minder betrouwbare) manier om kleuren te testen is met een testfile. Laat het testbestand afdrukken bij Profotonet en vergelijk deze met uw monitor. En we hebben ook een bestand om af te drukken om te kijken of het lab waar je mee werkt wel aan Color Management doet. Leuk om te testen, is het vinkje groen afgedrukt, doen ze het goed. Is hij rood, dan ondersteunen ze dat kleurprofiel niet. 

Of lees onze uitgebreide blog Foto's te donker voor meer tips.