Fotofair interview Nic Limper

Het is bijna zover, de FotoFair in Hilvarenbeek bij safaripark Beekse Bergen. Wij zijn er natuurlijk weer bij met een mooie ruime stand om onze producten te tonen. Ook dit jaar hebben wij daartoe een mooie expositie samengesteld. We hebben een viertal interessante fotografen gevraagd hun werk door ons te laten tonen en het is een interessante mix geworden. In deze column stellen wij ze een voor een aan jullie voor. We legden ze alle vier totaal zes vragen voor: drie specifiek over hun ontwikkeling en werk en drie algemene vragen over Profotonet en de expositie op de FotoFair.

De derde in de serie is Nic Limper, zelfstandig ondernemer en fotograaf uit Eindhoven.

Voor onze expositie hebben we beelden van jouw reizen gekozen.

Reizen is naast fotograferen jouw grote passie. Waar komt die drive om er op uit te trekken vandaan?

Dat heb ik eigenlijk al van jongs af aan, vooral van mijn ouders meegekregen. We gingen vaak kamperen en trokken er veel op uit om te wandelen. Nu ben ik altijd op zoek naar nieuwe en interessante plekken. Ik ga niet specifiek op reis om te fotograferen, maar de fotografie is een resultaat van een mooie reis.

Is er een groot verschil tussen fotograferen om de hoek en fotograferen aan de andere kant van de wereld?

Jazeker. Om in de buurt te fotograferen moet je er echt bewust op uit gaan en met andere ogen kijken, anders is alles vanzelfsprekend en zie je mooie dingen over het hoofd. Op reis kijk je anders en zie je veel nieuwe mooie dingen. Ik ben dan sneller verwonderd dan dicht bij huis.

Jouw kat “Kat” ging ook wel eens mee op reis. Ken je de serie Furbex van Alice van Kempen? Heb jij inmiddels zo niet ook een hele serie van Kat?

Kat is inderdaad een paar keer mee op reis geweest naar Zwitserland, in de trein en op schoot in het vliegtuig. De serie van Alice kende ik nog niet, die ga ik zeker even bekijken. Toevallig ben ik wel net bezig met een fotoalbum over Kat, waar zeker ook de avonturen van Kat op reis in voorkomen.

Hoe vind je het dat we jou hebben gevraagd om te exposeren op de FotoFair?

Ik voel me vereerd: Het is leuk om op een andere manier je werk te laten zien. Een foto in het groot afgedrukt zien is toch heel anders dan op de computer.

Wat hoop je de bezoekers mee te geven die jouw werk dadelijk zien hangen in de tent op de FotoFair?

Onthoud: De beste camera is de camera die je bij je hebt! Ik maak er een sport van om zo licht mogelijk te reizen. Ik heb nooit meer bij me dan alleen een kleine rugzak. De laatste tijd laat ik daarom mijn spiegelreflexcamera steeds vaker thuis. De kwaliteit van smartphone-foto’s wordt steeds beter. Het gaat mijns inziens niet om dure apparatuur, maar om de camera die je op zak hebt maximaal te benutten.

Jij bent al jaren bekend met ons lab, heb je nog tips of aanbevelingen voor mensen die nog niet zo bekend zijn met ons?

Of je nou hoog resolutie of laag resolutie beeld hebt: voor elke opname is wel een leuke vorm om af te drukken. Je kan bijvoorbeeld instagram foto’s heel eenvoudig op polaroid-style af laten drukken. Je hebt dan in een handomdraai een leuke impressie van je reis! Ook een collage of fotoboek hoeft niet helemaal te bestaan uit foto’s genomen met een spiegelreflex. Is de foto wat minder van kwaliteit, maar wel leuk voor het verhaal, dan plaats je hem gewoon wat kleiner.

Benieuwd naar het werk van Nic? Kom dan langs op zaterdag 25 of zondag 26 mei op de FotoFair.

Graag tot dan!

Nb: Alice van Kampen is met een selectie uit de serie Furbex een van de winnaars van Photomaster 2018/2019