Fotofair interview Marlonneke Willemsen

Het is bijna zover, de FotoFair in Hilvarenbeek bij safaripark Beekse Bergen. Wij zijn er natuurlijk weer bij met een mooie ruime stand om onze producten te tonen. Ook dit jaar hebben wij daartoe een mooie expositie samengesteld. We hebben een viertal interessante fotografen gevraagd hun werk door ons te laten tonen en het is een interessante mix geworden. In deze column stellen wij ze een voor een aan jullie voor. We legden ze alle vier totaal zes vragen voor: drie specifiek over hun ontwikkeling en werk en drie algemene vragen over Profotonet en de expositie op de FotoFair.

De vierde en daarmee laatste in deze serie is Marlonneke Willemsen, fotograaf uit Nieuwerkerk a/d IJssel.

Voor onze expositie hebben we beelden van jouw project “Development” gekozen.

Development laat de ontwikkeling van dieren in de eerste weken van hun leven zien. Het is een flink project, hoe ben je daar zo op gekomen?

Per toeval eigenlijk. Ik ging regelmatig kijken bij de fokker van onze hond als er weer nieuwe pups waren. Je ziet ze als je geregeld langs komt wel veranderen, maar het leek mij leuk om echt de hele ontwikkeling te vangen met kortere tussenposen. Omdat het best een eind rijden was naar die fokker,  heb ik een fokker in de buurt benaderd en zo is het project Development gestart.

Met het maken van de serie Development ben je dicht bij je fotografie roots van Documentaire fotograaf gebleven. Kies je ook wel eens een heel ander onderwerp?

Ja, voor mijn commerciële opdrachten sowieso. En ik doe ook veel dierenfotografie en portretfotografie in de studio. Bij portretfotografie denkt iedereen al gauw aan een portret van een mens, maar een portret kan van mens of dier zijn.

Dierenfotografie is echt iets wat jou aanspreekt. Op je site lees ik dat het op de fotovakschool niet door elke docent serieus genomen werd. Heb je het gevoel dat deze tak van sport tegenwoordig meer serieus wordt genomen?

Het blijft nog steeds een lastig onderwerp. Je ziet dat het veelal zware thema’s zijn die goed in de kijker komen. Series over transgenders, rampen, ziektes. Het is natuurlijk goed dat al deze maatschappelijke thema’s worden belicht, maar soms heb je ook iets nodig waarbij je je eigen zorgen kan vergeten. Ik denk dat er meer ruimte zou moeten zijn voor fotografie waar we blij van worden, fotografie die je verwonderd.

Hoe vind je het dat we jou hebben gevraagd om te exposeren op de FotoFair?

Hartstikke leuk! Ik ben al jaren klant bij jullie en het is fijn om zo te kunnen samenwerken met een lab waarin je vertrouwen hebt.

Wat hoop je de bezoekers mee te geven die jouw werk dadelijk zien hangen in de tent op de FotoFair?

Dat ze iets zien waar ze normaal niet bij stilstaan, of misschien dingen zien die ze nog niet wisten. In elk geval even stil staan bij de natuur.

Jij bent al jaren bekend met ons lab, heb je nog tips of aanbevelingen voor mensen die nog niet zo bekend zijn met ons?

Zeker gebruik te maken van jullie diensten! Het handige vind ik zelf dat je het werk kan komen afhalen. Als je in de buurt woont zoals ik, is dat een absolute aanrader. Het is dan echt een hele snelle service, omdat je dan niet hoeft te wachten op de post.

Benieuwd naar het werk van Marlonneke? Kom dan langs op zaterdag 25 of zondag 26 mei op de FotoFair.

Graag tot dan!

Nb: De serie Development wordt tevens tentoongesteld onder de noemer "Groei" in het Natuurhistorisch Museum te Rotterdam van 8 juni t/m 1 september 2019.