Fotofair interview Rob van der Teen

Het is bijna zover, de FotoFair in Hilvarenbeek bij safaripark Beekse Bergen. Wij zijn er natuurlijk weer bij met een mooie ruime stand om onze producten te tonen. Ook dit jaar hebben wij daartoe een mooie expositie samengesteld. We hebben een viertal interessante fotografen gevraagd hun werk door ons te laten tonen en het is een interessante mix geworden. In deze column stellen wij ze een voor een aan jullie voor. We legden ze alle vier totaal zes vragen voor: drie specifiek over hun ontwikkeling en werk en drie algemene vragen over Profotonet en de expositie op de FotoFair.

De eerste in de serie is Rob van der Teen, Grafisch vormgever en fotograaf uit Hendrik Ido Ambacht

Voor onze expositie hebben we beelden van jou gekozen van de stad Rotterdam.

Fotografie is niet alleen jouw professie, maar ook jouw passie, en passie heb je ook voor de stad Rotterdam nietwaar?

Ja, dat klopt. Ik ben er heel vaak te vinden. Vroeger zat ik er op de Grafische School en zo is ook mijn liefde voor de stad gekomen met al zijn hoogbouw en historie. Voor mijn foto’s ben ik altijd op zoek naar bijzonder licht. Ik hou het weer in de gaten en als het mooi is, spring ik zo snel mogelijk in de auto. Licht verandert per minuut, dus je hebt geen tijd te verliezen. Van veel van mijn foto’s van de stad ben ik te vinden op het Intel Hotel, daar heb je een prachtig zicht op de skyline. Rotterdam is gewoon een gave stad!

Je bent begonnen als Grafisch vormgever, hoe is de stap naar fotografie ontstaan?

Mijn vader was fotograaf, dus ik ben heel mijn jeugd het onderwerp geweest. Het kon niet uitblijven dat ik ook aan de andere kant wou staan. Ik ben altijd met beelden en fotografie bezig, maar nadat ik een paar keer fotowedstrijden had gewonnen, kreeg ik inspiratie om het serieuzer aan te pakken en verder te ontwikkelen.

Hoe ervaar je de allround combi van grafisch vormgever en fotograaf?

Als je werkt als Grafisch Vormgever, heb je al veel te maken met het zoeken van de juiste lijnen en vlakverdeling. Dat is bij fotografie natuurlijk ook erg belangrijk. De combinatie van Dtp-er/vormgever en fotograaf geeft een nog scherper oog voor compositie. Daarnaast is het gewoon handig om in deze tijd een totaalpakket te kunnen aanbieden. Het gaat allemaal om jezelf te onderscheiden en deze combinatie van professie draagt daar aan bij.

Hoe vind je het dat we jou hebben gevraagd om te exposeren op de FotoFair?

Ik vindt het een hele eer. Het is leuk dat er op deze manier aandacht aan je werk wordt geschonken, ik vat het op als compliment voor mijn werk.

Wat hoop je de bezoekers mee te geven die jouw werk dadelijk zien hangen in de tent op de FotoFair?

Ik hoop ze inspiratie mee te geven. Hoe kijk je naar een plek? Wat maakt dat een compositie werkt? De kracht van een goede opname is een combinatie van een goede vlakverdeling, mooi licht en de juiste nabewerking.

Jij bent al jaren bekend met ons lab, heb je nog tips of aanbevelingen voor mensen die nog niet zo bekend zijn met ons?

Profotonet heeft een hele goede kwaliteit en is altijd bezig met innovatie, zoals bijvoorbeeld met het nieuwe papier van Fuji, het Maxima papier. Jullie lopen daarmee voorop. Een tip zou kunnen zijn om niet in foto’s te croppen. Als je foto’s wilt afdrukken, dan wil je de best mogelijke kwaliteit houden. Door te croppen verliest de foto kwaliteit. Je houdt dan een mooi plaatje over voor internet, maar om te exposeren, drukken en te verkopen kan je al gauw niet groot meer aanleveren. En aanbevelingen doe ik sowieso al, als mensen vragen waar ze het beste hun foto’s kunnen afdrukken noem ik altijd jullie lab.

Benieuwd naar het werk van Rob? Kom dan langs op zaterdag 25 of zondag 26 mei op de FotoFair.

Graag tot dan!