Fotofair interview Tim Waldekker

Het is bijna zover, de FotoFair in Hilvarenbeek bij safaripark Beekse Bergen. Wij zijn er natuurlijk weer bij met een mooie ruime stand om onze producten te tonen. Ook dit jaar hebben wij daartoe een mooie expositie samengesteld. We hebben een viertal interessante fotografen gevraagd hun werk door ons te laten tonen en het is een interessante mix geworden. In deze column stellen wij ze een voor een aan jullie voor. We legden ze alle vier totaal zes vragen voor: drie specifiek over hun ontwikkeling en werk en drie algemene vragen over Profotonet en de expositie op de FotoFair.

De tweede in de serie is Tim Waldekker uit Rotterdam, beter bekend als Giantific; a Creative Giant.

 

Voor onze expositie hebben we voor diverse bewerkte beelden van jouw Instagram account gekozen.

De fantasierijke bewerkingen van jouw foto’s spreken enorm tot de verbeelding. Hoe ben je er op gekomen om beelden te bewerken tot een soort droomwereld?

Ik ben eigenlijk al vanaf mijn twaalfde bezig in Photoshop. Eerst lag de focus heel erg op techniek. Ik ontdekte constant nieuwe dingen en wilde alles leren. Het is gewoon ontzettend vaak proberen en honderdduizend keer opnieuw beginnen. Toen ik de techniek een beetje onder de knie had, kwam de creativiteit meer om de hoek kijken. Er zijn zoveel goede fotografen dat je echt iets nodig hebt om je mee te onderscheiden. En ik vind editen gewoon heel erg leuk!

Je steekt behoorlijk veel tijd in de complexe bewerkingen. Hoe ziet zo’n sessie er uit, hoe ervaar je dit zelf?

Ik ben vooral bezig met hoe ik een verhaal wil vertellen. Als ik ga bewerken, heb ik meestal niet een strak afgebakend plan, ik ben een creatieve geest. Het komt dan ook geregeld voor dat ik nog tot diep in de nacht achter mijn computer zit. Maar het is mooi om je eigen fantasie steeds beter en beter in beeld tot uitdrukking te kunnen brengen.

Hoe zie jij jouw werk: is het nog wel een foto als je er klaar mee bent?

Ik zie het steeds meer als kunst. Vroeger had ik er een beetje moeite mee om dat te zeggen, maar nu ik steeds betere bewerkingen maak, durf ik wel te zeggen dat het geen foto meer is als ik er klaar mee ben. Foto’s zijn wel altijd de basis, maar daar begint het hele proces eigenlijk pas.

Hoe vind je het dat we jou hebben gevraagd om te exposeren op de FotoFair?

Super leuk! Ik voel me echt vereerd door alle aandacht die ik op dit moment krijg. Ook erg leuk om te merken dat mensen zo enthousiast reageren en blij worden van mijn werk. Ik zie dit als een positieve beweging!

Wat hoop je de bezoekers mee te geven die jouw werk dadelijk zien hangen in onze tent op de FotoFair?

Dat is altijd erg moeilijk. Ik bedoel; ik weet wat ik er mee wil vertellen, maar is dat ook wat anderen er uit halen? Iedereen ziet het weer op zijn eigen manier. Ik wil mensen aan het denken zetten. Soms serieus, maar vaak ook met een grap of door mensen te laten dromen. Ik zou mensen willen bewegen meer risico’s te nemen. Echt voluit te leven.

Jouw eigen creaties afdrukken staat nog in de kinderschoenen. Hoe vind je het om je foto’s afgedrukt te zien? En heb je nog tips voor anderen die niet tot nauwelijks afdrukken?

Om mijn beeld afgedrukt te zien, vind ik wel heel tof. Ik kan niet wachten tot ze ook op aluminium staan. Iemand zei ooit tegen mij: “Een foto bestaat pas als hij is afgedrukt” en daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Veel tips heb ik nog niet, want ik begin pas net, maar een heb ik er wel; vraag hulp! Soms blijf je vast zitten omdat je iets wilt, maar niet weet hoe. Als je dat eerlijk uitspreekt dan zal je zien dat er altijd mensen bereid zijn je te helpen vanuit eigen ervaring. Zoals nu met het afdrukken van mijn werk, ik wist niet goed hoe ik de stap moest zetten van online naar print en uitte dat naar Profotonet. Er kwamen tips en nu werken we samen toe naar de expositie op de FotoFair!

Benieuwd naar het werk van Tim? Kom dan langs op zaterdag 25 of zondag 26 mei op de FotoFair.

Graag tot dan!