Cynthia Boll wint Zilveren Camera 2018

Fotografe Cynthia Boll is de winnaar van de Zilveren Camera 2018. Zij wint met haar serie "Sinking Cities Jakarta". Jakarta zinkt in rap tempo tussen de 10-25 centimeter per jaar. Cynthia wil met haar serie laten zien welke problemen de plaatselijke bevolking van de zinkende steden ondervinden. Dat is haar uitermate goed gelukt; het is een confronterende serie waar mensen duidelijk om een groot probleem heen leven. Net als alle voorgaande jaren heeft Profotonet de foto's van de winnaars en genomineerden afgedrukt. Als trotse partner van de Zilveren Camera willen wij Cynthia dan ook van harte feliciteren! 

Het was een bijzondere uitreiking dit jaar. Het Jubileum jaar, 70 jaar de Zilveren Camera. Een uitreiking waarbij Koning Willem Alexander prijkte als Ere gast.

Foto: De winnares Cynthia Boll straalt op het podium met De zilveren Camera!

Cynthia Boll scheef bij haar winnende serie Sinking Cities Jakarta: “Jakarta zakt snel tussen 10-25 centimeter per jaar. Als er niets wordt gedaan, zal de stad permanent onder water staan ​​voor een derde in 20-3 jaar. Veel watergerelateerde problemen worden toegeschreven aan klimaatverandering en de verwachte zeespiegelstijging die hiermee samenhangt. Bodemdaling is onbekend en zal de absolute zeespiegelstijging tot een factor 10 overschrijden. Jakarta vertrouwt op een oude zeewering om de stad tegen de zee te beschermen. Door bodemdaling zakt deze muur echter snel in de grond en biedt deze weinig bescherming tegen het water. Zware regenval en een hoge rivierwaterstand veroorzaken nu al problemen: de stad is veranderd in een omgekeerd aquarium. De steeds groeiende economie heeft water nodig. Dit water moet uit de grond worden opgepompt. En is de belangrijkste oorzaak voor de verzakking van Jakarta. De zee is niet langer het laagste punt, het water kan nergens meer heen. Muara Baru, het district dat direct grenst aan de zeewering, is in de afgelopen 4 jaar met 1 meter gedaald. De bewoners zijn zich niet of nauwelijks bewust van de dreigende situatie. In de baai van Jakarta wordt een nieuwe zeewering gebouwd om de oude te beschermen. Februari is het hoogtepunt van het regenseizoen. Intense regenval, een gebrek aan een degelijk drainagesysteem en bodemdaling leiden tot ernstige overstromingen. Jakarta is echter niet uniek. Bodemdaling is de onderschatte dreiging voor de toekomst, het treft vele steden en ook Nederland! Stem om te laten zien welke problemen de plaatselijke bevolking van de zinkende steden ondervinden.”

Foto: Wanneer er sprake is van overstromingsgevaar in de laaggelegen wijk van Muara Baru, brengen bewoners hun bezittingen naar de eerste verdieping. Mevrouw Sarmini wacht op haar man om haar te helpen met de laatste dingen.

Foto: Alle prijswinnaars op het podium.

Foto: Ere gast Koning Willem Alexander

Foto: Onze eigen Ere gast, Facebook actie winnares Geri

Fotoimpressie:

Hebbes...: