Leg jij de zomer vast?

De zomer is officieel begonnen en we hebben al een hoop mooie en warme dagen gehad. Leg jij al die genietmomentjes wel vast? En neem je foto's tijdens je vakantie? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je mee kunt nemen wanneer je met je camera op pad gaat, zodat je ook na je vakantie en na de zomer kunt terugkijken op die mooie tijd.

Tijdens je vakantie wil je het liefst ontspannen en je niet bezighouden met een planning, maar voor het maken van foto's kan dit wel goed van pas komen. Ga je naar een mooi gebied of een mooie stad en weet je al welke bezienswaardigheden je wilt fotograferen? Plan dit dan in zodat je rekening kunt houden met de stand van de zon, weersomstandigheden, piekuren etc. 

Ga je niet op vakantie? Ook dan zijn er genoeg momenten om vast te leggen, of plekken om te bezoeken. Zo kun je een dag naar een stad gaan waar je nog nooit bent geweest en toerist in eigen land uithangen, maar de zomer is ook ideaal om lang te tafelen. Laat in de middag beginnen met een hapje en een drankje en zo de hele avond genieten van een lang en ontspannen diner. Zo creëer je een optimaal vakantiegevoel en je hoeft er niet eens voor weg. 

Weersomstandigheden
Waarschijnlijk heb je het liefst lekker weer wanneer je op vakantie bent, maar een felle zon komt niet altijd goed uit wanneer je foto's wilt maken; het kan zelfs hinderlijk zijn en je foto verpesten. In plaats daarvan kan het juist erg goed uitkomen als het weer wat onstuimiger is. Ooit foto's genomen van onweer? De resultaten kunnen geweldig zijn, en het is weer eens wat anders dan de witte palmenstranden en felblauwe zee. Houd de weersvoorspellingen dus in de gaten en trek er ook eens op uit wanneer het tegen lijkt te vallen, dit kan nog voor verrassende resultaten zorgen. Let wel: houd je apparatuur in de gaten en bescherm het goed tegen de weersinvloeden. 

 

Batterijen en geheugenkaartjes
Je staat op de top van een hoog gebergte, de (weers)omstandigheden zijn uitstekend voor de perfecte foto en dan ... is je geheugenkaartje vol of zijn je batterijen leeg. Dat mag natuurlijk niet gebeuren en moet te allen tijde voorkomen worden. Zorg dus voor extra batterijen en een extra geheugenkaartje en laad lege batterijen direct bij terugkomst weer op.

Een extra geheugenkaartje kan sowieso goed van pas komen wanneer je hier rekening mee houdt bij het sorteren van je foto's. Natuurlijk is het geheugenkaartje in eerste instantie nodig voor het kunnen maken van extra foto's, maar een handige bijkomstigheid is dat je zo ook makkelijk je foto's kunt sorteren op bv. thema. Als je de diverse series foto's verdeelt over je geheugenkaartjes, kun je die bij thuiskomt eenvoudig op je laptop zetten in mappen en zo verdergaan met het sorteerproces. Heb je mooi de eerste stap al gezet. 

Wees kritisch
Natuurlijk is het soms leuk om gewoon door je foto's te scrollen en alles nog eens te bekijken, maar als je honderd foto's hebt van hetzelfde onderwerp verliezen deze hun betekenis. Neem aan het eind van de dag alle foto's door die je genomen hebt en verwijder de foto's van de zaken die er minder toe doen of geen indruk op je maken. Een paar foto's zijn leuk, maar het is overdreven om er honderd te hebben van hetzelfde onderwerp. 
Wees dus in eerste instantie al selectief in wat je fotografeert en wees naderhand kritisch op de foto's die je genomen hebt. Ga maar na: is de foto het waard om op je muur te hangen, of zelfs de achtergrond te zijn van je scherm? Als dat niet zo is, omdat het beeld niet bijzonder genoeg is of geen emotionele waarde heeft, wees dan ook streng en verwijder de foto's. 

Backup
Het is verstandig om je foto's bij terugkomst direct op je laptop te zetten zodat je ze veilig kunt stellen en je geheugenkaartje weer vrij is, maar hoe veilig is het om je foto's op een apparaat te hebben? Laat niks aan toeval over en zorg ervoor dat je zeker weet dat je foto's veilig zijn door ze goed te back-uppen, bijvoorbeeld door ze online op te slaan

Bewaar foto's niet enkel online, maar laat ze afdrukken

Zoals we ook in andere blogs al genoemd hebben: herinneringen verdienen het om gedeeld, bewaard en doorgegeven te worden. Houd hier rekening mee wanneer je op vakantie bent en foto's gaat maken. Bewaar die foto's niet enkel digitaal, maar laat ze ook afdrukken om ze elke keer weer heel gemakkelijk erbij te pakken in een mooi fotoalbum of fotoprints. Een leuke herinnering voor later, om je interieur op te fleuren en te delen met je familie en vrienden. 

Grote afdruk
Heb je een favoriete foto, een die er echt uitspringt? Laat die dan groots afdrukken en kies voor een van de diverse wanddecoratiemogelijkheden. Voor het mooiste en beste resultaat dat een leven lang meegaat raden wij een foto op dibond aan, eventueel gecombineerd met plexiglas. Natuurlijk kun je ook losse foto's laten afdrukken en deze inlijsten, waarbij je kunt kiezen uit meerdere papiersoorten

Fotoalbum
Je leukste foto's verzamel je het makkelijkst in een fotoalbum, bij ons al verkrijgbaar vanaf het formaat 15x15. Hoogwaardige kwaliteit, haarscherp afgedrukt en veel opmaakmogelijkheden. Voeg bijvoorbeeld teksten toe om te laten zien waar je bent geweest. Heb je veel panoramafoto's gemaakt? Overweeg dan een 30x45 voor een extra indrukwekkend resultaat.