Leg jij de zomer vast?

De zomervakantie is begonnen en we hebben al een hoop mooie en warme dagen gehad. Leg jij al die genietmomentjes wel vast? En neem je foto's tijdens je vakantie? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je mee kunt nemen wanneer je met je camera op pad gaat, zodat je ook na je vakantie en na de zomer kunt terugkijken op die mooie tijd.

Goede planning is het halve werk

Tijdens je vakantie wil je het liefst ontspannen en je niet bezighouden met een planning, maar voor het maken van foto's kan dit wel goed van pas komen. Ga je naar een mooi gebied of een mooie stad en weet je al welke bezienswaardigheden je wilt fotograferen? Plan dit dan. Door (online) uit te zoeken wanneer een plek druk bezocht is, kan jij zorgen dat je er eerder of later heen gaat dan “de massa”. Ook kan je vooraf bedenken of de plaats die je wilt bezoeken beter tot zijn recht komt met bijvoorbeeld de sfeer van de ondergaande zon. Goede planning is het halve werk.

Ga je niet op vakantie? Ook dan zijn er natuurlijk genoeg momenten om vast te leggen, of plekken om te bezoeken. Zo kun je een dag naar een stad gaan waar je nog nooit bent geweest en toerist in eigen land uithangen. Of lekker in de middag al beginnen met een hapje en een drankje en zo in een lang en ontspannen diner rollen: een avond genieten en tegelijk een gelegenheid voor mooie Foodfotografie!

Genoeg manieren om een optimaal vakantiegevoel te creëren waar je niet eens voor weg hoeft en de fotomomenten dienen zich vanzelf aan.

Weersomstandigheden

Waarschijnlijk heb je het liefst lekker weer wanneer je op vakantie bent, maar een felle zon komt niet altijd goed uit wanneer je foto's wilt maken. Naast het harde licht van de zon, kan het ook zo warm zijn dat je alleen onder de airco wilt zitten of in het water wilt liggen. Je kan dat ook in je voordeel gebruiken. Ga je bijvoorbeeld naar een warm land aan de kust, is een onderwatercamera misschien een leuk idee. Tegenwoordig zijn onderwatercamera’s niet erg duur meer, dus het kan een leuke aanvulling zijn. Ook zijn er hoezen te koop die om de meeste spiegelreflex camera’s passen, om die waterdicht te maken tot vijf meter. Je kan dan verkoeling zoeken en coole foto’s maken tegelijk! Als het weer wat onstuimiger is, kan een dergelijke hoes ook van pas komen om je apparatuur te beschermen. Ooit foto's genomen van onweer? De resultaten kunnen geweldig zijn, en het is weer eens wat anders dan de witte palmenstranden en felblauwe zee.

Houd de weersvoorspellingen dus in de gaten en trek er ook eens op uit wanneer het tegen lijkt te vallen, dit kan nog voor verrassende resultaten zorgen.

 

Batterijen en geheugenkaartjes

Je staat op de top van een hoog gebergte, de (weers)omstandigheden zijn uitstekend voor de perfecte foto en dan... is je geheugenkaartje vol of zijn je batterijen leeg. Op een berg is doorgaans geen stopcontact, dus handig als je dan een extra batterij bij je hebt. Laat je adviseren bij een fotovakzaak wat voor jou de beste keuze is. Een extra geheugenkaartje mag ook niet ontbreken in jouw uitrusting, want als je eerst foto’s moet wissen om een nieuwe te kunnen nemen, is het moment wat je wilde fotograferen wellicht al voorbij… Er is een breed scala aan geheugenkaarten. Ga je naar een land met extreme weersomstandigheden, dan is het aan te raden om te kijken of de geheugenkaart daarvoor geschikt is. De ene kaart is echt de andere niet en het laatste wat je wilt, is jouw foto’s kwijt raken! Bij geheugenkaarten is het handig om te letten op de schrijfsnelheid, vooral handig als je veel in RAW schiet. Als de kaart traag wegschrijft moet jij misschien wel wachten voor je de volgende opname kan nemen. In een fotovakzaak kunnen ze jou goed adviseren, als je aangeeft wat jouw fotografie wijze is (altijd in RAW, veel burst opnamen, in ijle lucht, op heet strand, etc.). Voor elke wens is een match.

Als je langere tijd niet in de buurt van een stopcontact bent, is een powerbank aan te raden. Accu leeg zal jou dan niet gauw overkomen! Ook die zijn er in waterdichte variant overigens.

Wees kritisch

Natuurlijk is het soms leuk om gewoon door je foto's te scrollen en alles nog eens te bekijken, maar als je dan opvalt dat je honderd foto's hebt van hetzelfde onderwerp kan het geen kwaad om alvast een preselectie te maken. Neem aan het eind van de dag alle foto's door die je genomen hebt en verwijder de foto's die geen indruk op je maken. Wees dus in eerste instantie al selectief in wat je fotografeert en naderhand kritisch op de foto's die je genomen hebt. Ga maar na: is de foto het waard om op je muur te hangen, of zelfs de achtergrond te zijn van je scherm? Als dat niet zo is, omdat het beeld niet bijzonder genoeg is of geen emotionele waarde heeft, wees dan ook streng en verwijder de foto. Weg is weg, dus twijfel je erg, laat hem dan nog even staan en kijk er de volgende dag nog eens naar. Soms heb je een of een paar dagen later een soortgelijke opname, maar dan beter en verwijder je hem alsnog.

Blijf kritisch op de opnamen, want als je thuis komt, wil je echt niet door duizenden foto’s heen gaan, dan ben je namelijk gauw weer toe aan vakantie.Backup

Het is verstandig om je foto's bij terugkomst direct op je laptop te zetten zodat je ze veilig kunt stellen en je geheugenkaartje weer vrij is, maar hoe veilig is het om je foto's op een apparaat te hebben? Laat niks aan toeval over en zorg ervoor dat je zeker weet dat je foto's veilig zijn door ze goed te back-uppen, bijvoorbeeld door ze online op te slaan

Een online back-up maken van je foto's kan natuurlijk ook al tijdens je vakantie als je ergens een goede Wifi verbinding hebt.

Bewaar foto's niet enkel online, maar laat ze afdrukken

Zoals we ook in andere blogs al genoemd hebben: herinneringen verdienen het om gedeeld, bewaard en doorgegeven te worden. Afdrukken zijn een leuke herinnering voor later, mooi om je interieur op te fleuren en een genot om te delen met je familie en vrienden.  Bewaar die fotos dus niet enkel digitaal, maar laat ze ook afdrukken om ze er gemakkelijk bij te pakken in een mooi fotoalbum of fotoprints. Samen een album doorbladeren is een heel andere beleving dan jullie vakantiefoto’s als slideshow bekijken. En hangt dat uitzicht vanaf die mooie bergtop groot in de woonkamer, dan sta je elke dag weer een beetje op die top.

Grote afdruk

Heb je een favoriete foto, een die er echt uitspringt? Laat die dan groots afdrukken en kies voor een van de diverse wanddecoratiemogelijkheden. Voor het mooiste en beste resultaat dat een leven lang meegaat raden wij een foto op dibond aan, eventueel gecombineerd met plexiglas. Natuurlijk kun je ook losse foto's laten afdrukken en deze inlijsten, waarbij je kunt kiezen uit meerdere papiersoortenVoor inlijsten is het wel aan te raden om de foto op te plakken, om te voorkomen dat hij gaat golven in de lijst. Je kan dat desgewenst bij ons laten doen door de foto te bestellen op polystyreen.

Fotoalbum

Je leukste foto's verzamel je het makkelijkst in een fotoalbum, bij ons al verkrijgbaar vanaf het formaat 15x15. Hoogwaardige kwaliteit, haarscherp afgedrukt en veel opmaakmogelijkheden. Voeg bijvoorbeeld teksten toe om te laten zien waar je bent geweest. Heb je veel panoramafoto's gemaakt? Overweeg dan een 30x45 voor een extra indrukwekkend resultaat.

Bijkomstig voordeel van afgedrukte foto’s is als al het digitale het een keer laat afweten, jij kan zeggen: gelukkig hebben we de foto’s nog.