Trouwfotografie, de business kant

Er zijn bruidsfotografen die met schijnbaar gemak de ene na de andere opdracht binnenslepen. Anderen krijgen met moeite vijf dagen in hun jaaragenda gevuld voor het maken van een trouwreportage. Waarom kiezen bruidsparen nu juist voor de ene en niet voor de andere fotograaf? Gaat het louter en alleen om de fotografie of zijn er andere factoren van betekenis? 

In dit blog worden de drie belangrijkste factoren beschreven die bepalen of een fotograaf slaagt of faalt in het creëren van een volle agenda. En als bonus, een uitgebreid interview met een wedding planner uit het boek Opdrachtgever in Beeld, de motieven om voor jou als fotograaf te kiezen

Bruidsparen vertrouwen erop dat je deze verantwoordelijke klus aankan 

Het uitgangspunt is dat een fotograaf heeft bewezen dat hij of zij goede foto’s kan maken. Het maken van mooie foto’s in de natuur of in de studio is van een geheel andere orde dan het goed vastleggen van een bijzondere en unieke gebeurtenis als een trouwdag. De spanning van het vangen van de momenten die zich nooit meer herhalen leggen druk op de schouders van de fotograaf. Fotograferen in de regen, bij fel zonlicht, of omgaan met bruidsparen die verstijven zodra er een camera op hen wordt gericht; een kundig fotograaf maakt van iedere reportage een inspirerend en boeiend fotodocument. Hoewel er een grote groep bestaat die het vastleggen van een trouwdag niet aankunnen of niet aandurven, zijn er vele fotografien die de mooiste resultaten kunnen behalen. De meeste bruidsparen kiezen dan ook voor de zekerheid van fotografen met bewezen ervaring.

Apparatuur, kennis en passie alleen is onvoldoende

De gedachte dat succes te maken heeft met het werken met de beste apparatuur en het hebben van fotografische kennis en passie werkt tot een bepaald punt. Het belangrijkste is het verkrijgen van inzicht in het commerciële traject: hoe kom ik aan klanten, hoe zorg ik voor continuiteit van werk, welke prijs past daarbij? Over het algemeen zien fotografen zichzelf niet als een zakenman of zakenvrouw. Zakendoen en fotografie lijken twee tegenpolen. Toch zijn talloze bruidsparen actief op zoek naar professionele fotografen en hebben daar een budget voor ingepland. Ongeacht of een fotograaf fulltime of parttime aan de slag wil zal hij in beeld moeten komen bij zoekende bruidsparen. De fotograaf moet zichzelf ontwikkelen als zzp-er. Het kost focus, aandacht en tijd om ondernemeersvaardigheden te ontwikkelen. En net als met het leren fotograferen, is het leren ondernemen een proces waar je steeds beter in wordt naarmate je het langer doet. Pas wanneer fototechnische en artistieke vaardigheden met die van commerciële vaardigheden samensmelten, zal je het als fotograaf steeds drukker krijgen.

Op ieder potje past een dekseltje 

Ieder bruidspaar heeft een eigen identiteit, stijl en budget. Zij zullen op zoek gaan naar een fotograaf die in het hun plaatje past qua persoon, fotografiestijl en prijskaartje. Door de verscheidenheid aan fotografen geniet de één soms de voorkeur boven de ander. Een vrachtwagenchauffeur en een kapster die een bruidsfotograaf zoeken, zullen een andere type fotograaf uitkiezen dan een advocate en een chirurg die een klassieke fotoreportage willen van hun trouwdag op een chique landgoed.

Klanten maken dan ook eerder een keus op hun gevoel dan op duidelijke argumenten. Het is de gehele uitstraling die belangrijk is, waardoor klanten aanvoelen dat jij bij hen past, of niet. Dat alles valt onder de noemer ‘imago’. Het is niet zo relevant hoe je imago is, als dat er maar is. Je kunt niet modern en klassiek tegelijk zijn. Je kunt geen topkwaliteit aanbieden voor een bodemprijs, net zoals je geen topprijs kunt berekenen als je het niet zo nauw neemt met kwaliteit of als je geen authentieke fotografiestijl hebt ontwikkeld. Het zijn vaak de onuitgesproken motivaties van klanten om in een bepaalde fotograaf de juiste match te zien. Met het uitdragen van jouw onderscheidend vermogen, kun je jouw klanten heel effectief bereiken. Door een duidelijke richting te bepalen zijn er klanten voor jou, net zoals voor je concurrent, die wellicht een geheel ander imago heeft dan jij.

Het onderstaande interview met een weddingplanner geeft een voorproefje op het boek 'Opdrachtgever in Beeld, de motieven om voor jou als fotograaf te kiezen'. Wil je alle interviews lezen? Bestel dan het boek en profiteer van 15% korting, speciaal voor klanten van Profotonet. Vul bij het bestelproces in dewebwinkel van ASISO de volgende kortingscode in: Profotonet. De korting is ook geldig voor de boeken Flitsen met een Reportageflitser en Ondernemer in Beeld.

» Lees het interview

De auteur, Sonja van Driel, startte in 1994 als fotojournalist voor dag- en weekbladen. Later ging zij zich tevens richten op bedrijfsfotografie en journalistieke stijl trouwreportages in binnen- en buitenland. Met deze jarenlange praktijkervaring deelt zij tegenwoordig haar kennis en enthousiasme over de fotografie middels trainingen. Geen lessen vol technisch vakjargon maar praktische, heldere, motiverende lessen. Daarnaast leert zij beroepsfotografen bij het opbouwen van een naam in het fotografievak. Sonja heeft diverse boeken geschreven en geeft lezingen in binnen- en buitenland.