Trouwfotografie, van opname tot afdruk

De trouwdag is in beeld gebracht. Er staan honderden of zelfs duizenden foto’s op de opslagkaart in je camera. Als fotograaf heb je beelden gemaakt die de herinnering van de dag tot in lengte der jaren levend moet houden. Maar hoe nu verder?

Hoe bewaar je je foto’s? Hoe verwerk je de gemaakte foto’s tot een mooie presentatie? Hoe bied je de foto’s aan? Geef je een DVD met alle onbewerkte fotobestanden en laat je het bruidspaar zelf de afwerking van de foto’s verzorgen of hou je dit proces zelf in de hand? Welke bewerkingen pas je toe op de foto’s? Laten we de verschillende mogelijkheden eens onder de loep nemen. Lees hier de tips van Sonja van Driel.

Tip 1: Het veiligstellen van de foto’s

De gemaakte trouwfoto’s zijn uiterst waardevol, je kunt ze nooit meer opnieuw maken. Ieder risico op verlies van de foto’s moet dan ook worden uitgesloten.

Zorg voor een volle batterij in de camera tijdens het overzetten naar de computer

Het ligt voor de hand om de foto’s zowel op je computer als op een externe harde schijf te zetten. Bij het transporteren van de foto’s uit de camera, is het belangrijk dat tijdens dit proces de apparatuur goed blijft werken. Als de batterij van je camera leeg raakt tijdens het transporteren van de foto’s kunnen er fotobestanden verloren gaan. Zorg dan ook voor een volle batterij in je camera alvorens het overschrijven naar de computer of harde schijf te starten.

Kopieer alle onbewerkte foto’s naar een externe harde schijf

Er zijn twee risico’s die je beslist wilt voorkomen:

1 Het risico op een computercrash. Het is te hopen dat het je niet overkomt maar computers gaan nu eenmaal wel eens stuk. Alle informatie die je op je computer hebt verzameld kan verloren gaan. Heb je de gemaakte trouwfoto’s alleen op je computer gezet en de geheugenkaart van je camera gewist, dan ben je alle bestanden kwijt.

2 Het risico om foto’s niet meer te kunnen herstellen.Als je  fotobewerkingen hebt gedaan en de bewerkte versie opslaat, kan de bewerking niet meer ongedaan worden gemaakt. Foto’s verkleinen of zwart-wit maken zijn slechts enkele voorbeelden van fotobewerkingen. Sla je de bewerkte foto op en overschrijf je het originele fotobestand, ben je het origineel kwijt. Eenmaal een foto verkleind of zwart-wit gemaakt, is het niet meer mogelijk dit terug te draaien. Door alle onbewerkte bestanden op een harde schijf te plaatsen kun je altijd teruggrijpen naar de originele bestanden, daarvan een kopie maken en de foto opnieuw bewerken.

Tip 2: Foto’s selecteren

Het uitzoeken van de foto’s die je in het album wilt verwerken is een enorme klus, vooral als je daar nog niet zo bedreven in bent. Bij een aantal van pakweg 800 gemaakte foto-opnames kan het al gauw gaan duizelen om een keuze te maken voor de fotopresentatie in het album.

Het lijkt voor de hand te liggen om uit de hele fotoserie de mooiste afbeeldingen te selecteren. Toch is het handiger om het juist andersom aan te pakken. Namelijk door foto’s die je niet in de presentatie wilt terugzien uit de serie te verwijderen. Wat je in feite doet is foto’s schrappen in plaats van foto’s kiezen. Zo houd je een map met een serie foto‘s over die de moeite waard zijn om voor de presentatie te gebruiken en die het verhaal van de trouwdag goed weergeeft. Schrap net zoveel foto’s tot je circa 100 tot 130 foto’s over hebt. Dit is een aantal waarmee je een goede impressie van de dag weergeeft zonder de kijker te vermoeien met (te)veel beelden.

 Tip 3: Foto’s online plaatsen

Het maken van een online fotopresentatie voor het bruidspaar en de gasten is een snelle, makkelijke en aantrekkelijke manier van presenteren. Door de verkleinde foto’s online te zetten en met eenieder te delen kunnen het bruidspaar en hun gasten alvast genieten van de mooiste momenten die jij hebt vastgelegd.

De foto’s kunnen geplaatst worden op social media zoals Flickr en Facebook. Echter, als je het professioneler wilt aanpakken kun je de foto’s onderbrengen op websites die online services bieden voor de beroepsfotograaf.

De fotopresentatie wordt dan direct gekoppeld aan een bestelproces van foto’s en fotografiegerelateerde producten. De leverancier zorgt dan dat de bestellingen bij jouw klant terecht komen. Zo heb je geen omkijken naar het verwerken en verzenden van de (na)bestellingen.

Behalve een online fotopresentatie willen de meeste bruidsparen de reportage ook als tastbare herinnering in handen hebben. Een fotoalbum is nog altijd populair. Wat kun je zoal bieden?

Tip 4: Foto’s bewerken en in het album verwerken

Bij de keuze van een album kun je bij Profotonet kiezen uit verschillende formaten maar ook uit een luxe Profotoalbum of het exclusieve Profotoboek. Ongeacht het type album dat je kiest en de foto’s die je erin plaatst verdient de layout van de pagina’s zorgvuldige aandacht. Met een fotobewerkings-programma als Photoshop bewerk je niet alleen de foto’s met de noodzakelijke basisbewerkingen maar kun je tevens de pagina’s voor het album opmaken.

In het huidige digitale tijdperk komt Photoshop in de vocabulaire voor van eenieder die zich met fotografie bezighoudt. Hoewel je in Photoshop foto’s met opnamefouten het beeld enigszins kan herstellen is beeldbewerking geen tovermiddel om een slechte foto weer goed te maken. De basis van een goede foto is een goede opname. Het streven is dan ook om met de juiste cameratechniek een correct belichte opname te maken. Dat scheelt zowel frustratie als kostbare tijd aan reparatiewerk in Photoshop.

Desalniettemin zijn foto’s in feite nog niet klaar bij het maken van de opname. Professionele fotografen weten dat en er gaat dan ook geen enkele originele opname onbewerkt de deur uit. Iedere foto ondergaat enige  fotobewerking alvorens deze af te drukken. De fotobewerking is er op gericht de ruwe foto-opname te perfectioneren. De meest gebruikte bewerkingen zijn het aanpassen van helderheid en contrast alsmede onscherpte maskeren.

Naast de basishandelingen kun je van je foto’s ware digitale creaties maken. Tekst toevoegen, lijnen trekken of foto’s samenvoegen; er zijn legio mogelijkheden.

Laten we eens kijken wat je zoal kan doen en waar bruidsparen tegenwoordig warm voor lopen.

De linkerpagina wordt gevuld door een zwart-wit foto. Ter afwisseling kun je op de rechterpagina een kleurenfoto plaatsen. Het toevoegen van tekst is in Photoshop een fluitje van een cent. Voor de tekstkleur kies je een kleur die terugkomt in de foto. Hier is gekozen voor het blauw van de auto waardoor het een harmonisch geheel wordt.

Velen zijn geneigd om zoveel mogelijk foto’s op een pagina te plaatsen. Maar juist selectief kiezen  geeft het album meer stijl en maakt het minder chaotisch. Kies liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit.

Door foto’s op elkaar af te stemmen komt de pagina tot een fraai en harmonisch geheel. Let op bij het maken van een collage dat de kleurstellingen bij elkaar passen. Vaak is dat het geval als de foto’s in dezelfde ruimte of situatie zijn gemaakt. De lichtval is gelijkmatig en de kleuren komen overeen.

Voor tekst, omlijning of de achtergrondkleur van een pagina kun je iedere gewenste kleur kiezen echter het kiezen van een kleur die in de foto voorkomt geeft altijd een goed resultaat.

Er zijn legio mogelijkheden voor de layout van de pagina. De persoonlijke voorkeur van de fotograaf speelt hier een belangrijke rol. Leg desgewenst een paar voorbeelden voor aan het bruidspaar en laat hen beslissen welk ontwerp zij prefereren. Over smaak valt immers niet te twisten.

De achtergrond van de pagina hoeft niet per se één bepaalde kleur te hebben. Kies eens een foto uit de fotoserie en maak deze lichter. Leg daar passende foto’s bovenop. Zo breng je variatie in het album.

Bij elke portretfoto die in het lege document van de nieuwe pagina wordt geplaatst wordt er een nieuwe laag gemaakt. Al deze lagen zijn te verschuiven of apart te bewerken. Om foto’s op de juiste hoogte en op de juiste afstand te krijgen kunt je gebruik maken van het raster in Photoshop. Dat maakt het schuiven en plaatsen van de foto’s een stuk makkelijker.

Niet alleen de bestandsgrootte is van belang om een mooie collage te maken maar ook de kleurstelling, het contrast en de helderheid dienen overeen te komen. Door de collagefoto’s op dezelfde locatie in dezelfde lichtomstandigheid te maken ontstaat er vanzelf eenheid.

Wil je meer leren over bruidsfotografie? Volg een workshop of lees het boek JA, Praktijkboek Hedendaagse Trouwfotografie.

Sonja van Driel is sinds 1994 werkzaam in de fotografie. Na een lange carrière als fotograaf richt zij zich tegenwoordig op het schrijven van boeken en het geven van trainingen aan de gevorderde amateurfotograaf en de beginnende beroepsfotograaf.