Tip: 6% btw op fotoalbums

Wist je dat je extra kunt verdienen aan een fotoshoot wanneer je hier een album bij levert? Als je een opdracht uitvoert waarbij je ook een album verkoopt, mag je over de gehele opdracht 6% btw rekenen. Lees je dat goed? Ja, het klopt echt. Hieronder kun je lezen waarom en hoe dit werkt, inclusief een voorbeeld van hoeveel winst je hiermee kunt behalen. 

Let op: met ingang van 1 januari 2019 is dit 9% ipv 6%.

Het is namelijk zo dat op boeken een laag btw-tarief geldt, oftewel een btw-tarief van 6%. Fotoalbums, mits ze minstens 8 pagina's bevatten en in het midden gebonden zijn, vallen ook onder boeken. Al onze albums voldoen aan deze eisen en kunnen dus als boek bij een fotoshoot geleverd worden om te profiteren van een laag btw-tarief. Over de gehele opdracht mag dan een btw-tarief van 6% gehanteerd worden, met andere woorden: 6% over alle werkzaamheden ten behoeve van het album. Hiervoor maakt het niet uit of het een 15x15 albums is met 12 pagina's of een 30x45 met 72 pagina's: beide albums worden gezien als een boek en vallen daarom onder het lage btw-tarief.

Bruidsfotograaf Asim Bari legt het ook nog uit in de onderstaande video. 

Dus: tel uit je winst
Hoeveel winst kun je hier op maken? Hieronder een voorbeeld. 
Situatie A:
Je rekent € 1.000,- voor enkel een reportage, waarover 21% btw gerekend wordt. Uiteindelijk verdien je hier € 826,45 aan (1000 / 1.21 = 826,45)
Situatie B:
Je rekent € 1.000,- voor een reportage waarbij je ook een fotoalbum levert. Hier wordt 6% btw over gerekend, wat betekent dat er een bedrag overblijft van € 943,40 (1000 / 1.06 = 943,40). 
Dat is een verschil van € 116,85 die je extra verdient wanneer je een album levert bij de opdracht. Mooi meegenomen, toch?

Het lage btw-tarief is niet het enige voordeel van het meegeven van een fotoalbum. Het leveren van fysieke afdrukken geeft altijd meer voldoening dan het leveren van digitale bestanden. Digitale bestanden verdwijnen vaak op een computer of laptop, terwijl afgedrukte foto's een prominente plek in het huis krijgen. Uit onderzoek van Canon is zelfs gebleken dat het afdrukken van foto's een positieve uitwerking heeft op het welzijn van mensen. 

Hoogste kwaliteit afdrukken
Hierbij wil je natuurlijk wel dat de afdruk ook van goede kwaliteit is, want het is immers zonde om een goede foto te maken die uiteindelijk slecht wordt afgedrukt. Je foto's verdienen het dus om met de grootste zorg afgedrukt te worden. Het leveren van een album waarin meteen duidelijk wordt hoe goed de afgedrukte foto's kunnen zijn draagt hier aan bij door te bewijzen dat de kwaliteit van een professioneel lab wel degelijk verschilt van de afdrukken van een consumentenlab. Zo laat je je klanten direct zien hoe mooi de foto's kunnen zijn als ze ervoor kiezen om afdrukken te laten maken.