Lef-fotografen

'Succesvolle mensen hebben vaak geen betere ideeën; ze hebben het lef om ze uit te voeren.'

Lef-fotografen

Fotograferen vraagt om lef. Lef om een foto te maken op je eigen, soms door anderen afgeschreven als aparte manier. Lef om opdrachten te weigeren als ze niet in jouw straatje passen, terwijl je het geld soms wel heel goed kan gebruiken. Lef om naar plaatsen te gaan waar je nog niet eerder bent geweest, waar het gevaar soms loert. 

In ons land zijn veel lef-fotografen, die ieder op hun eigen manier tegen de wereld van de fotografie aankijken, maar die één ding gemeen hebben: lef. Neem Mark Cohen, de man die op straat loopt en zomaar op mensen afstapt, een foto maakt en weer doorloopt. Hij zegt: 'Ik vind dat ik een artistieke licentie heb om op deze manier te handelen.' Lef.

En dan fotografe Marieke van der Velden. Een echte powervrouw, die bij alles gewoon haar eigen ding doet. Tijdens haar reis aar Irak ontplofte er een bom 100 meter bij haar vandaan, en in Afghanistan werd er iemand ontvoerd op de plek waar zij net was geweest. Toch is Marieke niet te stoppen. Waarom? Omdat ze lef heeft.

En last but not least: Mark van der Zouw. Een fotograaf die vooral doet wat-ie leuk vindt. Als hij daarbij minder geld verdient, prima. 'Ik keek heel erg op tegen de grote fotografen als Paolo Pellegrin en Christopher Anderson. Ik keek hoe zij te werk gingen en deed dat na.' Nu is Van der Zouw zelf ook een succesvol freelance fotograaf die veel bekende Nederlanders voor zijn camera krijgt.

Bron: FOTOgrafie, november/december 2014