Interview met weddingplanner

Interview met Vivian ter Huurne, wedding-planner en eigenaar van Het Bruidsmeisje

Interview met Vivian ter Huurne, wedding-planner en eigenaar van Het Bruidsmeisje

Waar begint de zoektocht naar een geschikte fotograaf alvorens deze aan te bieden aan het bruidspaar?

Door middel van het tonen van websites van verschillende fotografen laat ik bruidsparen eerst allerlei stijlen van fotografie zien. Gaandeweg merk ik goed wat hen aanspreekt en draag ik nog meer fotografen aan die binnen die stijl passen. De meeste van mijn bruidsparen kiezen voor een fotojournalistieke, ongedwongen, romantische of moderne stijl.

Komt het ook voor dat bruidsparen al een fotograaf hebben ingehuurd voordat ze van je diensten gebruik maken?

De meeste bruidsparen hebben nog geen fotograaf gevonden als ze bij mij terecht komen. Het belangrijkste middel voor de zoektocht naar een fotograaf is toch wel het internet. Of dat ze een fotograaf hebben zien schieten op een bruiloft van vrienden. ‘Van een bruiloft komt een bruiloft’, zegt men wel eens.

Kun je nog iets meer over websites van fotografen vertellen?

Belangrijk is dat de website niet alleen zichtbaar is op computerschermen maar ook op mobile devices. Dan is een site die in Flash is gebouwd geen goede optie. Daarnaast is het van belang dat de mooiste foto’s meteen groot in beeld worden getoond. Zo zet je gelijk de toon en kunnen mensen in een ‘split second’ de stijl van de fotograaf beoordelen. Tevens denk ik dat het verstandig is dat je prijzen op je website zet en dat je een korte biografie met foto van jezelf plaatst. Dat maakt het eerste digitale contact wat persoonlijker. Het kiezen van een bruidsfotograaf is immers nauw verbonden aan de persoon, deze staat de hele dag dicht bij het bruidspaar, letterlijk en figuurlijk. Het plaatsen van referenties van andere bruidsparen komt ook goed over op websites, bovendien houdt het je portfolio up to date. Het is bepaald geen overbodige luxe om serieuze aandacht aan het ontwerp van je website te besteden. Het is niet alleen je visitekaartje maar ook de eerste indruk die je maakt. Stellen bepalen op zo’n moment al of ze je wel of niet zullen benaderen. Vergooi die kans niet!

Behalve goed kunnen fotograferen, welke persoonlijke eigenschappen zou een goede bruidsfotograaf moeten bezitten?

Wees niet laks, zorg dat je snel reageert op mailtjes van stellen, daarmee laat je zien dat je betrouwbaar bent. Daarnaast is het van groot belang dat je als fotograaf vriendelijk en sociaal bent. Voor bruidsparen is dit zo’n bijzondere en emotionele dag dat een chagrijnige fotograaf de bruiloft zelfs zou kunnen verpesten. Ook stressbestendigheid is essentieel en je moet goed kunnen communiceren, zowel voor, tijdens als na de bruiloft.

Zie je nieuwe trends in het aanbieden van andere presentaties dan alleen een trouwalbum?

Nee niet echt. Trouwalbums blijven populair. Daarnaast wordt er vaak een filmpje gemaakt waarin muziek wordt gecombineerd met fotografie.

Kun je iets meer vertellen over tarieven en betalingen?

Zowel betalingen als tarieven verschillen van fotograaf tot fotograaf. Sommige fotografen vragen een aanbetaling terwijl anderen de factuur pas na de trouwdag sturen. Persoonlijk zou ik altijd aanraden om een percentage van het totaalbedrag al te facturen bij ondertekening van het contract. Dit zorgt er voor dat klanten echt bewust voor jou kiezen en niet ineens naar een andere fotograaf gaan ‘hoppen’. Voor wat betreft de tarieven: dat ligt nogal uiteen. Je hebt fotografen die zich via Marktplaats aanbieden voor €=400 maar je hebt ook zeer professionele fotografen die voor een reportage €=8000 vragen. Wil je een goede fotograaf dan liggen de gemiddelde prijzen tussen de €=1500 en €=3250 voor een reportage van een hele dag inclusief het trouwalbum.

Onder een aantal fotografen heerst de gedachte dat er (te)veel concurrentie is. Wat is jouw gedachte hierover? 

Als je je onderscheidt dan hoeft er niet per se concurrentie te zijn. Iedere fotograaf is uniek als mens en in zijn of haar stijl van fotografie. Wat ik belangrijk vind is dat men de markt niet stuk moet gaan maken door te lage prijzen te vragen. Het is toch onmogelijk dat je serieus wordt genomen als je €=400 vraagt voor 12 uur fotografie. Dan kost het de fotograaf ook nog eens 8 uur aan nabewerking en zo’n 4 uur aan klantcontact zoals het kennismakingsgesprek en de afstemming van het draaiboek. Van dat bedrag moeten dan nog alle onkosten én de BTW afgetrokken worden. Zo hou je niets over en positioneer je jezelf als hobbyfotograaf.

Wat verwachten bruidsparen van de houding van de fotograaf tijdens de trouwdag?

Bruidsparen vinden het een pluspunt als de fotograaf zich aan het begin van de dag netjes aan de daggasten voorstelt. Ook is het prettig als de fotograaf rustig en op de achtergrond aanwezig is en de naaste familie en vrienden goed worden gefotografeerd. De daggasten organiseren meestal verrassingen voor het pasgetrouwde stel. Van het vastleggen van zulke onverwachte momenten smullen de stellen. Zij zien deze emotie graag terug in de gemaakte foto’s. Een bruidspaar verwoordt hun ervaring als volgt: “Wij vonden de aanwezigheid van de twee trouwfotografen zeer positief. Tijdens de fotosessie in de ochtend hadden zij een passende informele houding. Zij stelden ons erg op ons gemak en gaven goede aanwijzingen voor eventuele poses. Tijdens de ceremonie en de rest van de dag waren zij niet nadrukkelijk aanwezig, terwijl alle belangrijke momenten goed zijn vastgelegd. Daarnaast was het ook erg fijn dat ze zich konden mengen tussen de gasten. Er kwam makkelijk een praatje vanaf en zij waren duidelijk zelf ook aan het genieten.” 

Dit is een van de dertien interviews uit Opdrachtgever in Beeld van Sonja van Driel.