Beoordelingen 9,8 / 10  - 2846 klanten
menu sluiten
Terug naar blog overzicht

Wat is echt fotopapier nu eigenlijk?

24 september 2020

Er zijn verschillende manieren om fotoboeken te printen. Deze verschillende werkwijzen leiden tot grote kwaliteitsverschillen. Bij Profotonet printen we uw boek niet met een inktjet-printer, maar belichten deze op fotochemisch papier.

fotoalbums

Fotoboeken op gedrukt papier

Veel aanbieders (Albelli, Hema, Kruidvat etc) leveren fotoboeken standaard op gedrukt papier. Gewoon papier is goedkoper dan echt fotopapier en het printen gaat op basis van CMYK-kleuren. Het CMYK kleurenspectrum is kleiner dan het RGB kleurenmodel, waardoor de heldere kleuren (groen, rood en blauw) van uw foto’s worden vertaald naar doffe en donkere kleuren in een boek. Bovendien kenmerkt drukwerk zich door fijne rastervorming in de beelden.

Fotoboek op echt fotopapier

Profotonet print uw boeken altijd op lichtgevoelig Fuji fotopapier. Een laser belicht het fotopapier en vervolgens worden de fotobladen op traditionele (fotochemische) manier ontwikkeld. Echt fotopapier kenmerkt zich door een breed kleurbereik (sRGB). Deze fotoboeken hebben dan ook sprekende kleuren en perfect scherpe foto’s zonder rasters. Ook verliest u geen details in de donkere of juist lichte delen van de foto’s. Echt fotopapier laat uw foto’s het mooist tot hun recht komen en het verschil met drukwerk is adembenemend.

fotoalbum_fotopapier_drukwerk

Links: foto afgedrukt op gewoon papier. Fletse kleuren en zichtbare rasters.
Rechts: Een afdruk op fotopapier. Heldere, sprankelende kleuren en haarscherpe kwaliteit zonder rasters.

Fuji Album HD Paper

Nu gebruiken wij zelfs het beste van het beste voor onze fotoboeken. Zoals hierboven omschreven gebruiken we het Fuji fotopapier voor scherpe foto’s en een breed kleurbereik en een veel mooier resultaat dan de standaard fotoboeken op papier met inktjet afdrukken. Wij gaan nog een stapje verder en maken onze fotoboeken met het Fuji album HD Paper. Dit is de High Defenition variant. Het Fuji HD papier heeft een toplaag die het product beschermt tegen hoge temperaturen en hoge vochtigheid. Daarnaast heeft het Album HD papier een hogere maximaal densiteit (Dmax = zwarting). Dit betekent dat de zwarting nog hoger en beter is, dit komt overigens ook ten goede aan de scherpte (de juiste witheid in combinatie met een verhoogde Dmax). Ook wel ‘image sharpness’ genoemd. Dus naast extra bescherming en een hogere zwarting, ook een overall betere kleurreproductie. Alles voor de mooiste foto’s, het beste resultaat en een fotoboek waarin jouw prachtige herinneringen een mooi plekje verdienen.