Een fotoalbum ontwerpen is een eitje

Veel mensen zijn nu in en om huis te vinden. De meesten kunnen van huis uit werken, maar dat is niet in alle beroepen een optie. Dus wat te doen als het werk ook stil ligt? Er zijn vast tal van klussen die je kan bedenken, maar zijn die ook leuk? Wij zetten graag een leuke klus op jouw lijstje; maak een fotoalbum met al die mooie shoots die je in 2019 hebt gedaan. En weet je, een fotoalbum ontwerpen is eigenlijk een eitje. De grootste stap is beginnen en dat maken wij graag makkelijker voor je. Lees snel verder!

Dubbel plezier

Het hele jaar door maak je mooie albums voor jouw klanten en maakt ze daarmee super blij. Jouw eigen werk is al een tijdje blijven liggen en je portfolio kan ook wel een update gebruiken. Herken je dit? Juist deze tijd is een mooie gelegenheid om te zorgen dat jij straks met goede moed weer de werkzaamheden kan oppakken. Met jouw up-to-date portfolio haal je die opdracht zo binnen! En als jouw eigen vakantiefoto’s straks ook nog in een album staan, dan is dat extra leuk. Een leuk tijdverdrijf tijdens het maken en daarna keer op keer genieten bij het doorbladeren; dubbel plezier dus.

Een goed begin is het halve werk

Het selecteren en bewerken van de foto’s is de eerste stap. Eerder stonden in deze blog al handige tips om al kritisch te zijn bij de opname, zodat je niet honderden foto's door hoeft. Zorg ook voor handige overzichtelijke mappen en maak een voorselectie voor jouw album op gebeurtenis of periode. Voor het bewerken heb je de meeste mogelijkheden met een fotobewerkingsprogramma zoals Lightroom of Photoshop. Maar naast abonnementsvormen zijn er tegenwoordig ook voldoende goed werkbare online varianten zoals Pixlr Editor. In onze software zijn ook bewerkingsopties aanwezig, je kan bijvoorbeeld de knop "enhance" gebruiken om een foto automatisch te laten verbeteren. Ook kan je met één druk op de knop een foto openen in een extern bewerkingsprogramma naar keuze. Je moet deze eerst nog wel even instellen, dat kan onder het menu "Bestand" bij "Voorkeuren".

Eigen design of kant-en-klare designs

Onlangs hebben een mooie kieswijzer gemaakt waarmee je goed kunt bepalen welke bestelwijze en product op dit moment het beste bij jou past. Bij het kiezen van het juiste product hoort ook de vraag: wil je zelf de opmaak bepalen, of kies je liever voor een kant-en-klaar design? Bij beide opties kan je in onze software gebruik maken van de Smart Design optie (zie volgende item). Als je kiest voor "Kant-en-klare designs", is de opmaak in één bepaald thema. Maak je daarbij gebruik van de Smart Design optie, dan kies je zelf voor een vaste achtergrond en blijven de pagina-templates in de sfeer van het gekozen thema. Bij de optie "Eigen design" kies je ook zelf voor een achtergrond, maar zijn de pagina-templates neutraal. Online is Smart Design niet beschikbaar. Er zijn daar wel veel thema albums en die kan je eventueel met de optie Autofill automatisch te laten vullen met beeld. Autofill maakt echter geen gebruik van Artificial Intelligence zoals de Smart Design.

Snel en slim met Smart Design

Als je een leuke selectie foto's hebt klaar staan en het juiste product hebt gekozen, dan kan het ontwerpen beginnen. Offline met de gratis Profotonet Album Designer software is er de mogelijkheid om met Smart Design jouw album te laten vullen. Je selecteert de fotomap en Smart Design doet je een leuk voorstel! Door de foto's te analyseren weet Smart Design met een slimme selectie jouw foto's leuk bij elkaar te zetten. Een snellere start kun je zelf niet maken. Deze functie is online niet beschikbaar, dus je zal de software even moeten installeren om er gebruik van te maken. Als het voorstel wordt geopend, maak je het project aan en kan je zelf natuurlijk nog wijzigingen aanbrengen om het helemaal naar eigen smaak te perfectioneren. Smart Design kan je bij de start of in een later stadium toepassen. Bij een geopend album is het een toverstaf icoontje in de taakbalk. Let wel: als je Smart Design toepast in een reeds geopend album, dan vervangt hij alle foto's van begin tot eind, m.u.v. een eventuele fotocover.

Handige tools

Ontwerpen blijft iets persoonlijks, dus of je gebruik maakt van onze Smart Design, of de templates geheel zelf opzet, er zitten een aantal nuttige tools in de software voor jou! We lichten er hier een paar uit, om jou goed op weg te helpen om snel en goed een ontwerp op te zetten.

  • Smart guides. Sinds de meest recente update naar versie 2019 zijn er slimme hulplijnen beschikbaar. Deze lijnen worden zichtbaar wanneer een kader boven, onder of  in het midden gelijk is ten op zichtte van andere kaders op de pagina, of ergens exact in het midden staat. Het is zo veel makkelijker geworden om in één sleepactie de juiste positie te bepalen.

  • Rechtermuisknop. Veel handige opties zitten onder de rechtermuisknop (vaak 2x klikken op een Apple). Je kan daar bijvoorbeeld door ons ontworpen templates zelf aanpassen als klikt op “niet groeperen”. Andersom werkt het natuurlijk ook om kaders ten opzichte van elkaar gelijk houden door ze na uitlijning juist te “groeperen”. Na “vastzetten” kan het geheel ook niet meer verplaatsen op de pagina. “Uitlijnen en verdelen” is een handige tool om bijvoorbeeld kaders ten opzichte van elkaar uit te lijnen met een vaste tussenruimte. Dit zijn maar een paar uitgelichte functies, ontdek zelf welke voor jou handig werkt!

  • Eigen ontwerpen bewaren. Als je lekker aan het schuiven bent geweest met kaders en effecten, en je bent blij met de uitkomst, dan kan je jouw eigen ontwerpen bewaren. De volgende keer scheelt dat weer wat werk! Als je templates los bewaard zonder categorie, dan komen ze achteraan in de lijst. Wil je ze snel terug kunnen vinden, kan je het beste een eigen categorie aanmaken. Deze zijn alfabetisch gesorteerd. Onze categorieën beginnen met “Pagina” of “Spread”, dus kies je een letter voor de P, dan staat jouw map aan het begin! En ben je zo tevreden dat je jouw eigen paginastijl op elke pagina wil? Dat kan ook heel simpel, door met de rechtermuisknop op de stijl te klikken en te kiezen voor “pas deze paginastijl toe op alle pagina’s”.

En nu is ontwerpen een (paas)eitje

We gaan er vanuit dat in dit blog handige tips voor je staan, die het ontwerpen van een fotoalbum tot een (paas)eitje maken. Dus breng ze lekker in de praktijk! En mocht je ergens tegen aanlopen, dan kunnen wij je altijd verder helpen. Onze klantenservice is en blijft gewoon aan het werk! Net als onze productie, om dat mooie ontwerp straks voor je om te toveren in een prachtig fotoalbum. Wij wensen je veel plezier en succes!