Fotofilters cheat sheet [infographic]

Niet iedereen vindt lensfilters een waardevolle toevoeging, vooral niet in dit digitale tijdperk. Er zijn dan ook fotografen die ervoor kiezen om geen filters aan te schaffen, maar in plaats daarvan zelf aan de slag te gaan met Photoshop. Filters zijn echter niet overbodig; de effecten zijn simpelweg niet digitaal na te bootsen.

Filters zijn dus zeker geen overbodige luxe; de effecten zijn simpelweg niet digitaal na te bootsen. Vooral wanneer je geïnteresseerd bent in landschaps- en natuurfotografie, kunnen filters worden gebruikt voor meerdere doeleinden. Ze kunnen onmisbaar zijn voor het vastleggen van landschappen in extreem moeilijke lichtomstandigheden, kleuren verbeteren en reflectie verminderen, of simpelweg gebruikt worden om je lens te beschermen.

Verkeerd gebruik van filters kan je foto’s daarentegen ook verpesten. Je draagt immers ook geen zonnebril in een donkere kamer. In de infographic hieronder staat op makkelijke wijze uitgelegd wat elk filter doet en welk effect dat heeft op je foto’s. Zo weet je welk filter je in welke situatie toe kunt passen om een optimale foto te nemen. Of je nou geïnteresseerd bent in landschapsfotografie, sportfotografie of andere vakgebieden; filters kunnen erg veel toevoegen aan je foto’s.