Btw van 6% naar 9%

In een vorige blog heb je kunnen lezen dat je slechts 6% btw hoeft te rekenen over een complete opdracht wanneer je hier ook een album bij levert. Dit gaat veranderen. Vanaf 1 januari 2019 geldt waarschijnlijk dat het lage btw-tarief omhoog gaat van 6% naar 9%. Hieronder kun je lezen wat dit voor jou betekent en wat je alvast kunt regelen mocht deze verandering ingaan.

Het kabinet wil de wijziging van het btw-tarief opnemen in het Belastingplan 2019. Dit plan wordt op Prinsjesdag 2018 openbaar. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan met de wijziging.
Ondanks dat het nog niet zeker is of deze verandering ingevoerd gaat worden, is het wel handig om alvast te kijken naar wat je moet veranderen en hoe je je erop kunt voorbereiden. 

  • Pas de boekhoudprogramma’s aan, zodat vanaf 1 januari 2019 het juiste btw-tarief in de administratie wordt toegepast;
  • Zorg dat het juiste btw-tarief op de facturen worden vermeld. Uit de administratie en de facturen moet duidelijk vast te stellen zijn of het 6%-tarief of het 9%-tarief van toepassing is;
  • Houd bij het opstellen van offertes voor prestaties in 2019 die onder het lage btw-tarief vallen alvast rekening met het btw-tarief van 9%;
  • De btw-verhoging kan worden doorberekend in de al lopende contracten, ongeacht wat hierover in het contract is opgenomen. In overeenkomsten opgenomen bepalingen die verbieden dat een btw-verhoging wordt doorberekend aan de klant, zijn nietig.

Voor het opstellen van offertes en facturen geldt het volgende:

Opdracht vindt plaats in Opdracht wordt betaald in % offerte % factuur
2019 2019 9% 9%
2018 of 2019 2018 6% 6%
2019 2018 6% 6%

Weet je nog niet wanneer de betaling plaats gaat vinden? Dan kun je 6% op de offerte zetten en bij de klant aangeven dat dit 9% wordt op de factuur als er niet in 2018 betaald wordt.

Wat doe je met je prijs?
Je particuliere klanten betalen een prijs inclusief btw. Aan jou als fotograaf dus de keuze of je deze verandering gaat doorberekenen aan de klant, of dat je de kosten op jezelf neemt. Voor beide mogelijkheden zijn er voor- en nadelen. 
Het verhogen van de verkoopprijs zorgt ervoor dat de brutowinst gelijk blijft, maar het gelijk houden van de prijzen kan juist een concurrentievoordeel opleveren. De brutowinst wordt dan logischerwijs wel lager. 

Verhoog je de verkoopprijs inclusief de btw? Dan gaat deze ook voor de zakelijke klanten omhoog. Maar omdat de meeste ondernemers de btw kunnen aftrekken, blijven ze toch evenveel betalen voor de diensten of producten.

Wat doen wij met onze prijzen?
En ja, ook voor onze prijzen geldt deze verhoging. En omdat wij met jullie als zakelijke klanten werken, is het allemaal niet zo spannend. Kunnen wij de btw gewoon verhogen van 6% naar 9% voor onze fotoalbums en verrekenen dat gewoon met de belastingdienst. Dit zullen wij vanaf 1 januari 2019 dan ook doorvoeren voor onze producten. 

Bron: Fiscaalconsult